Start » Ciekawostki, Nauka, Żywność

Odkrycie szóstego smaku

9 marca 2010 4 079 czytano 0 Komentarzy

Do dziś myślałem, że człowiek odczuwa tylko cztery smaki- słodki, kwaśny, gorzki i słony. Najnowsze doniesienia mówią o odkryciu szóstego smaku. Tylko jaki jest ten piąty?

fot:sxc.hu

Czytając notkę o odkryciu szóstego smaku ( o czym za moment) zaciekawiło mnie jaki jest piąty smak. Okazuje się, że jest to smak umami. Odpowiada on za identyfikację pokarmów bogatych w białko. Smak umami odkrył (a raczej stwierdził jego istnienie) niejaki Jean François Fernel już w XVI wieku. W 1908r o jego istnieniu mówił Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu. Jednakże dopiero w 2000 naukowo potwierdzono jego istnienie. Za odczuwanie smaku umami odpowiada glutaminian sodu zaś nazwa pochodzi od japońskiego umame czyli dobry, pełny, mięsny, smakowity.

Co do samego szóstego smaku.

Naukowcy z Australii i Nowej Zelandii odkryli, że ludzie potrafią wyczuwać szósty smak ? tłusty. Twierdzą też, że osoby z dużą wrażliwością na tłuszcze jedzą ich mniej i rzadziej mają nadwagę. Zespół doktora Russella Keasta z Deakin University współpracował z kolegami z Uniwersytetu w Adelajdzie, CSIRO oraz Massey University. Wyniki swoich badań opublikowali w British Journal of Nutrition.
Jak się okazuje ludzie mają różne tłuszczowe wartości progowe. Są one różne dla różnych osób i dlatego jedni są bardzo wrażliwi na dany smak, a drudzy wręcz przeciwnie. Zaobserwowano również, że ochotnicy z dużą wrażliwością na tłuszcz spożywali mniej tłustych pokarmów i mieli mniejszy wskaźnik masy ciała (BMI) niż osoby z niższą wrażliwością. Ponieważ we współczesnej diecie tłuszcze są łatwo dostępne i powszechnie konsumowane, sugeruje to, że nasz system smakowy może się z czasem stawać mniej wrażliwy na smak tłuszczu, sprawiając, że zaczynamy się bardziej przejadać tłustymi daniami.
W kolejnym etapie badań naukowcy zamierzają sprawdzić, czemu niektórzy ludzie są tak wrażliwi na smak tłusty, a inni nie.

Czyżbyśmy stali u progu odpowiedzi na pytanie dlaczego tak bardzo smakuje nam jajecznica na bekonie lub golonka? Jaką nazwę proponujecie dla nowego szóstego smaku?

Podziel się tym z innymi
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Blip
  • Grono
  • RSS

Podobne posty.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.