Start » Ciekawostki, Nauka, Tryb życia

Alkohol nie powodujący kaca?

5 marca 2010 3 757 czytano 0 Komentarzy

Większa zawartość tlenu w napojach może ułatwiać trawienie alkoholu – donoszą koreańscy naukowcy z Chungnam National University.

W ramach eksperymentu 49 zdrowych ochotników (30 mężczyzn, 19 kobiet) wypiło 240-mililitrową lub 360-mililitrową dawkę 19,5-proc. alkoholu o różnej zawartości tlenu. Okazało się, że alkohol zawierający więcej tego gazu był lepiej metabolizowany. Choć początkowy poziom upojenia badanych z różnych grup był taki sam, osoby pijące „wzbogacony” tlenem alkohol szybciej trzeźwiały i miały niższy poziom aldehydu octowego w organizmie.

Aldehyd octowy, główny sprawca kaca, to toksyczny związek będący produktem przetworzenia etanolu (najważniejszego składnika napojów alkoholowych) przez naszą wątrobę.  Okazuje się, że obecność większej ilości cząsteczek tlenu pozwala szybciej przerobić aldehyd octowy w kwas octowy,  co pozwala szybciej poradzić sobie z negatywnymi skutkami nadmiernego spożycia alkoholu.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Podziel się tym z innymi
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Blip
  • Grono
  • RSS

Podobne posty.

  • Brak podobnych postów.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.